Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kontra-amiraali Juha Vauhkonen aloittanut sotilasedustajana Natossa - Suomen erityisedustusto Natossa

SUOMEN ERITYISEDUSTUSTO NATOSSA, Bryssel

Mission of Finland to NATO
NATO HQ, B-1110 Brussels, Belgium
Puh. +32-2-706 2111
S-posti: sanomat.nae@formin.fi
English | Suomi | Svenska | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Kontra-amiraali Juha Vauhkonen aloittanut sotilasedustajana Natossa

Kontra-amiraali Juha Vauhkonen aloitti virkakautensa pysyvänä sotilasedustajana Natossa 1.9.2016. Kuva: Tuula Niiranen
Kontra-amiraali Juha Vauhkonen aloitti virkakautensa pysyvänä sotilasedustajana Natossa 1.9.2016. Kuva: Tuula Niiranen

Kontra-amiraali Juha Vauhkonen aloitti virkakautensa Puolustusvoimain komentajan pysyvänä sotilasedustajana Natossa ja Euroopan Unionissa 1.9.2016.

"Tehtävänäni on edustaa Puolustusvoimain komentajaa niin Naton kuin EU:n virallisissa kokouksissa ja muussa sotilaallisessa yhteistoiminnassa mukaan lukien toiminnassa muiden maiden vastaavien sotilasedustajien kanssa", kontra-amiraali Vauhkonen kertoo. "Tehtävänä on yleisesti ottaen pyrkiä edistämään kansallista puolustustamme sekä Suomen puolustusvoimien etua näissä organisaatioissa", Vauhkonen lisää ja täsmentää: "Tehtävää ei suinkaan toteuteta yksin, vaan laajalla pohjalla tiiviissä yhteistyössä ulkoministeriön, puolustusministeriön sekä muiden hallinnonalojen virkamiesten kanssa".

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylensi Vauhkosen kontra-amiraaliksi 1.9.2016, samana päivänä kuin Vauhkonen otti vastaan nykyiset tehtävänsä. Nykyiseen toimeensa Vauhkonen siirtyi merivoimien esikuntapäällikön tehtävistä palveltuaan niissä reilut kolme vuotta.

Kontra-amiraalin sotilasuraan on kolmen vuosikymmenen myötä mahtunut monenlaisia tehtäviä ja vastuita. "Olen valmistunut Kadettikoulusta luutnantiksi vuonna 1986. Tämän jälkeen urani oli hyvin tyypillinen nuoren upseerin tehtävä kouluttajana varusmiehille", kontra-amiraali muistelee. "Sotakorkeakoulun jälkeen olen palvellut osastoesiupseerina operatiivisen suunnittelun tehtävissä Pääesikunnassa ja Merivoimien esikunnassa, apulaispuolustusasiamiehenä Saksassa sekä samanaikaisesti puolustusasiamiehenä Tšekin tasavallassa ja Slovakiassa. Ulkomaan komennuksen jälkeen palasin takaisin sotilaan ”perustehtävien” pariin Vaasan rannikkojääkäripataljoonan komentajaksi Uudenmaan prikaatiin. Tuon tehtävän jälkeen palvelin Afganistanissa suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajana 2007-08 ja tästä tehtävästä palasin merivoimien esikuntaan operatiivisen osaston päälliköksi vastaten mm. merivoimien jokapäiväisestä valmiudesta. Tuon tehtävän jälkeen palasin takaisin Uudenmaan prikaatiin esikuntapäälliköksi ja noin reilun vuoden kuluttua otin vastaan samaisen prikaatin komentajuuden. Tähän ajanjaksoon mahtui myös toimiminen kaksi vuotta Euroopan Unionin Pohjoismaisen taisteluosaston apulaiskomentajana", Vauhkonen kertaa.

Entä millä mielellä kontra-amiraali Vauhkonen tarttuu uusiin haasteisiin? "Motivoituneena, innostuneena, mutta myös riittävän nöyränä", kontra-amiraali toteaa.

Tuula Niiranen, Suomen Nato-edustusto

Tulosta

Päivitetty 27.10.2016


© Suomen erityisedustusto Natossa, Bryssel | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot